torsdag 2 april 2009

ROT-frustration

Kontaktades nyligen av en frustrerad hantverkare.
Frustrationen gällde ROT-avdraget.
Han konstaterade ganska uppgivet:
"Vad gäller oss små och medelstora företag så upplever jag att bestämmelserna för att få rot-avdrag är väldigt krångliga och svåra. Vad jag förstår ska jag som företagare vara någon slags skattepolis åt staten; jag ska ansöka om ROT-avdrag för halva arbetssumman. Alltså, jag ska utföra det som jag upplever att kunden ska göra. Kan det stämma?"
Jag måste medge att reglerna kring det nya ROT-avdraget verkligen inte är lätta att förstå.
EIO har i många år varit med och slagits på barrikaderna för ett återinförande av ROT-avdraget. Därför kändes det förstås som riktig vind i seglen då Maud Olofsson deklarerade att ROT-avdraget ska återinföras permanent.
EIO har varit med och "tyckt till" om regeringens förslag, där vi bland annat haft synpunkter på fakturamodellen. Men det är ju i slutänden riksdagen som sätter ner foten.
Skatteverket går för närvarande igenom detaljlösningar, och tillsammans med andra aktörer inom byggbranschen vill EIO försöka råda bot på det som betraktas som krångligt för många hantverkare.
Det som i nuläget står klart är följande:
- När det gäller faktureringen får köparen skattereduktionen direkt. De ändringar som införs från och med 1 juli vad gäller betalning av utfört arbete och erhållande av skattereduktion innebär att utföraren (företaget) fakturerar hälften av arbetskostnaden upp till taket 50.000 kr per/person och hushåll.
- Som företagare får man vänta med skattereduktionen tills man fått kvitto på betalningen.
- Kunden måste begära ett ”särskilt meddelande” hos skattemyndigheten. Meddelandet ger den totala preliminära skattereduktionen som dittills tillgodoräknats under året och kan lämnas till företaget som ska utföra arbetet.
- Företagaren måste få in uppgifter från beställaren, till exempel personnummer, bostadsbeteckning, organisationsnummer eller motsvarande.
- Rot-arbete gäller småhus, bostadsrätt samt ägarlägenhet.
Hoppas att det här reder ut begreppen något.

1 kommentar:

  1. Det där låter ju ganska bra, men det "särskilda meddelandet" från skattemyndigheten är bara en "färskvara" vilket betydera att tar kunden ut rot-avdrag på annan fastighet under tiden man arbetar på hans fastighet så syns inte det, sedan lär vist skattemyndigheten vara på väg att utforma en särskillt blankett som vi skall använda för att få ut vår del av arbetskostnaderna, suck, ännu fler blanketter att hålla ordning på. Och vad händer om kunden skrivit över fastigheten till sitt barn som är omyndig? Alltså jag fasar för den här utvecklingen! Från den frustrerade hantverkaren!

    SvaraRadera