fredag 5 juni 2009

Unga individualister

Jag har alltid ansett att individuell lönesättning sätter fart både på företag och individer. Personlig tillfredsställelse hos arbetstagaren leder oftast till högre lönsamhet i företaget. En undersökning som Novus Opinion gjort på uppdrag av Almega och Ledarna visar att åtta av tio unga inte vill få sina löner bestämda i centrala avtal. Bara en liten del, knappt 10 procent, är nöjda med hur det går till när deras löner sätts. Mer än hälften av de tillfrågade, 1 500 förvärvsarbetande mellan 25 och 30 år, anser att lönesättningen bör bli mer individuell. Med tanke på undersökningen är det sannolikt att också elteknikbranschen behöver, i ännu större utsträckning, utnyttja de möjligheter som finns till individuell lönesättning för att attrahera ungdomar. Men det får förstås framtiden utvisa!

torsdag 4 juni 2009

ID06 på Stockholm Waterfront

Under 2010 ska Stockholm Waterfront stå klart, en anläggning med kongresshall, kontorsbyggnad och hotell. I dagsläget arbetar här 250 personer som alla använder ID06-behörighetskort för att komma in och ut på området. EIO-företaget Nymans Elektriska är ansvarig elinstallatör för kontorsbyggnaden. På den första etappen arbetar idag ett tiotal elektriker. När Peab fick uppdraget att bygga Stockholm Waterfront var det en självklarhet att kräva ID06-behörighet av alla underentreprenörer och leverantörer. Magnus Holm, en av elektrikerna på bygget, konstaterar att "till skillnad från arbetsplatser utan passerkort känns det bra att veta att inte fel människor kommer in på området". Enligt Tore Särehag, logistikansvarig hos totalentreprenören PEAB, arbetar alltså runt 250 personer på bygget och det blir fler och fler för varje dag. "Med mycket folk i rörelse är ID06 ett tryggt system att ha i ryggen om något skulle hända", säger han. Positivt!

söndag 31 maj 2009

Min MC-tour i Baltikum m.m.

Som jag skrev i mitt förra inlägg har jag just kommit hem från en motorcykelresa i ”forna Sovjet” som man brukar säga. De senaste 10 åren har jag tillsammans med några likasinnade, de flesta från byggbranschen, gjort en tur på ungefär en vecka till olika delar av Europa. För 6-7 år sedan körde vi genom Baltikum och uppskattade både vägar och miljö. Vid den tiden försökte vi också komma in i enklaven Kaliningrad som naturligtvis inte var möjligt utan visum. Därför bestämde vi oss att i år när vi återigen gör ”Baltic tour” ska vi minsann även in i Ryssland och Kaliningrad. För oss är det häpnadsveckande hur dessa tre länder, Estland, Lettland och Litauen utvecklats under dessa år. Överallt pågår EU-projekt och samhällen och länder har gjort enorma framsteg. Det är fantastiskt att se denna utveckling inom ramen för den gemensamma marknaden EU. Det behövs inte mycket eftertanke för att inse att EU är ett fredsbevarande projekt som dessutom dramatiskt ökar välståndet för befolkningen i de nya medlemsländerna. Det kan man ju också beskriva med ett ord – Solidaritet. Ett ord som för somliga för tankarna till en helt annan ideologi och regim. Den solidaritet det representerar skapar en hel del frågor, åtminstone för mig. Efter drygt två timmars köande, ifrågasättande, bevisande av identitet av både mig själv och min motorcykel kom vi äntligen in i Ryssland och Kaliningrad. Två dagar skulle vi spendera här. Efter att ha kört ett tiotal mil på fruktansvärt dåliga vägar, så länge de inte leder till en militärbas, anlände vi till centrum av Kaliningrad. Här var det ännu värre. Kullersten, stora potthål i vägen och decimeterhöga spårvagnsrälsar och som jag uppfattade det, inte mycket framtidsvisioner bland människorna. Här ville jag helt enkelt inte stanna kvar. Jag är glad och tacksam att få leva i en riktig demokrati där min röst räknas och kan göra skillnad. I min kommun, i mitt land men inte minst i vårt gemensamma Europa som nu faktiskt består av hela 27 länder.

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Jag är stolt över Europatanken med gemensam marknad och fri rörlighet. Jag kan bara uppmana alla att lägga sin röst och visa att det är viktigt med demokrati, yttrandefrihet, fri rörlighet för människor och kapital.