fredag 24 april 2009

Skärpt men segt

"Sega gubbar?" är Statskontorets titel på uppföljaren av Byggkommissionens betänkande ”Skärpning gubbar!” från 2002 som handlade om konkurrens, kvalitet, kostnader och kompetens i byggsektorn. Titeln anspelar naturligtvis på att branschen inte anses vara särskilt förändringsbenägen och att många problemområden består och i vissa fall försämrats. Rapporten "Sega gubbar?" pekar på några åtgärder som man anser att branschen själv kan påverka.
- Ökat kundfokus och effektiva arbetsprocesser för att öka trycket på omvandling
- Satsning på kompetensutveckling, erfarenhetsåterföring och utveckling
- Få till stånd en mer attraktiv arbetsmarknad
- Överbrygga motsättningar mellan arbetsmarknadens parter för ett konstruktivt samarbete
Med tillfredställelse konstaterar jag att samtliga dessa förslag till åtgärder ingår i de prioriterade områden som vi på EIO intensifierat arbetet med.

torsdag 23 april 2009

ROT: Kritiserad fakturamodell

Arbetsgivarorganisationerna inom Byggbranschen i samverkan (där EIO ingår), Företagarna och Svenskt Näringsliv har i en skrivelse, som vid en uppvaktning idag överlämnades till riksdagens skatteutskott, återigen uttryckt kritik mot den föreslagna fakturamodellen. I skrivelsen hemställs om att det under en tid ska vara möjligt att fritt välja mellan fakturamodellen och den vanliga modellen för ROT-arbeten.

Läs mer om ROT-avdraget i mina tidigare inlägg.

ROT-avdrag med energiprofil

Idag presenterar de tre oppositionspartierna ett gemensamt förslag om ett nytt rot-avdrag på två miljarder per år till energibesparande renoveringar av flerfamiljshus där man vill genomföra totalrenovering. Dessutom vill oppositionspartierna utvidga det existerande rot-avdraget med en extra klimatbonus för radhus, villor och ägarlägenheter och bostadsrättsföreningar som genomför energieffektiviseringar. Denna bonus är på 10 procent utöver rotavdraget. Bonusen kopplas till åtgärder som rekommenderas i fastighetens energideklaration. Det ställer med andra ord stora krav på den som deklarerar. Spontant verkar det här vara ett steg i rätt riktning. Speciellt som vi vet att bara ett byte till modern el- och styrteknik kan reducera energiåtgången för värme med upp till 25 procent. Energiåtgången för belysning kan enkelt minskas med 80 procent och dessutom bidra till bättre boendemiljö.

onsdag 22 april 2009

Uppmärksamhet?

När man bloggar så undrar man ibland om det verkligen är någon där ute som läser det man skriver. I mitt fall verkar det i alla fall så eftersom jag får många muntliga kommentarer om inläggen. Det är också roligt att konstatera att bloggen uppmärksammas i andra media. Nu senast till exempel i nyhetsportalen Voltimums nyhetsbrev. På tal om att uppmärksamma så såg jag i måndags att Konkurrensverket lanserat en webbaserad vägledning för att man ska kunna konstatera "om branschorganisationens samarbete befinner sig i en gråzon". Som det verkar är det ett slags hjälp till självhjälp, och det kan kanske vara ett bra hjälpmedel. Men samtidigt vet jag redan att vi inom EIO inte agerar ute i tassemarkerna till vad som är tillåtet. Det är jag stolt över. Just i denna stund toppas tidningarnas nätupplagor av nyheten om att "Greve sköts i Gamla stan" i Stockholm. Det konstateras även att "Räntan ger ROT-läge". Annika Creutzer, chefredaktör för Pengar24, menar att "ROT-avdraget givetvis är en viktig anledning (till att spendera). Det räcker med en tydlig offert från en seriös firma för att få jämkning för arbetskostnaderna från Skatteverket redan nu. Där finns många tusenlappar att tjäna." I ett kommande inlägg hoppas jag ha mer att berätta om hur det går med vårt arbete kring ROT-avdragets väg mot slutlig utformning.

tisdag 21 april 2009

Släpp fram de yngre

Sagt av elektrikern Kajsa Eriksson-Rosenqvist som jobbar på EIO-företaget Everöds Elbyrå. Hon ska ställa upp i Yrkes-VM i Calgary, Kanada, den 1-7 september:

"Jag tror att branschen hade tjänat på att rekrytera fler tjejer för att skapa en bättre balans på arbetsplatserna. Många tjejer är tekniskt lagda ochvid vissa arbetsmoment är det en fördel att ha lite mindre fingrar. Samtidigt gillar jag killarnas uppriktighet, de snackar inte bakom ryggen på varandra i samma utsträckning som tjejer gör. Mitt tips till arbetsgivarna i elteknikbranschen är att våga släppa fram den yngre generationen. Ta emot fler praktikanter för att lära känna dem och se vad de går för. Har du tur är det en jätteduktig kille eller tjej som kan utvecklas till en värdefull medarbetare i framtiden. Det är också viktigt att ge nyanställda lärlingar en ärlig chans och inte hänga upp sig på prestationen de 3–4 första veckorna. Jag vet av egen erfarenhet att man lär sig väldigt mycket under det första året. Var rak mot dina yngre medarbetare och tala om när de gör fel. Det är svårt att utvecklas om man inte får någon feedback."