fredag 12 juni 2009

Skjuta på semestern?

Läser att sex av tio villa- och bostadsrättsägare, cirka en miljon hushåll, kommer att renovera bostaden för 85 miljarder kronor i sommar! Nästan hälften av dem tänker utnyttja ROT-avdraget. Det är bolåneinstitutet SBAB som låtit genomföra en undersökning om svenska folkets renoveringsplaner i sommar. 1400 villa-, radhus- och bostadsrättsägare i åldrarna 25-65 år har svarat på frågor om renovering och ROT-avdrag. Antag att el-och teleinstallationerna svarar för fem procent så har vi en marknad i sommar på fyra miljarder! EIO har länge kämpat för ett permanent ROT-avdrag och denna undersökning får väl anses stärka våra argument. Att det sedan också stimulerar den vita sektorn gör att EIO-företagen kan räkna med en ökad efterfrågan inom området i sommar.

torsdag 11 juni 2009

Ny SEF-ordförande

Idag valdes Jonas Wallin till ordförande i Svenska Elektrikerförbundet. Han efterträder Stig Larsson som går i pension och blir nu LO:s yngste ordförande. Det centrala representantskapet valde också Thomas Sandgren till förste vice ordförande. Jonas har engagerat sig mycket i kompetensutvecklingsfrågor för branschen, ett område som vi båda brinner för. Jag ser fram emot fortsatt goda kontakter med Elektrikerna och Jonas Wallin. Grattis, Jonas!

tisdag 9 juni 2009

Ljus i tunneln?

Finansminister Anders Borg talar om små gröna skott och Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster säger att det stora fallet i ekonomin är över. Samtidigt varnar Svensk Näringsliv i sin nya prognos för en långsam återhämtning. Svenskt Näringsliv räknar med ett rejält fall i den svenska ekonomin med 4,8 procent i år. Det värsta är över och finanskrisen har släppt sitt grepp. Men det finns fortfarande risk för bakslag. El- och teleteknikbranschen har, än så länge, klarat sig ganska lindrigt undan lågkonjunkturen men det finns stora geografiska skillnader och även stora skillnader beroende på hur företagens kundmix och tjänsteutbud ser ut. Några länder börjar bli draglok som exempelvis Kina och något märks det i Sverige också. Förhoppningsvis kommer det att märkas i efterfrågan på vår branschs tjänster inte minst mot industrin. Fölster varnar också för att lönekraven i nästa års avtalsrörelse ska bli för höga. Visserligen kommer löneökningar att öka efterfrågan men det leder också till att företagen har mindre pengar till investeringar. Dessutom ökar risken för arbetslöshet och därmed stiger sparandet. Det är väl en naturlig reaktion att spara i dåliga tider men om alla sparar 10 procent så minskar ju också konsumtionen med ungefär lika mycket vilket inte direkt driver på den positiva utvecklingen som ändå kan anas.