torsdag 2 april 2009

ROT-frustration

Kontaktades nyligen av en frustrerad hantverkare.
Frustrationen gällde ROT-avdraget.
Han konstaterade ganska uppgivet:
"Vad gäller oss små och medelstora företag så upplever jag att bestämmelserna för att få rot-avdrag är väldigt krångliga och svåra. Vad jag förstår ska jag som företagare vara någon slags skattepolis åt staten; jag ska ansöka om ROT-avdrag för halva arbetssumman. Alltså, jag ska utföra det som jag upplever att kunden ska göra. Kan det stämma?"
Jag måste medge att reglerna kring det nya ROT-avdraget verkligen inte är lätta att förstå.
EIO har i många år varit med och slagits på barrikaderna för ett återinförande av ROT-avdraget. Därför kändes det förstås som riktig vind i seglen då Maud Olofsson deklarerade att ROT-avdraget ska återinföras permanent.
EIO har varit med och "tyckt till" om regeringens förslag, där vi bland annat haft synpunkter på fakturamodellen. Men det är ju i slutänden riksdagen som sätter ner foten.
Skatteverket går för närvarande igenom detaljlösningar, och tillsammans med andra aktörer inom byggbranschen vill EIO försöka råda bot på det som betraktas som krångligt för många hantverkare.
Det som i nuläget står klart är följande:
- När det gäller faktureringen får köparen skattereduktionen direkt. De ändringar som införs från och med 1 juli vad gäller betalning av utfört arbete och erhållande av skattereduktion innebär att utföraren (företaget) fakturerar hälften av arbetskostnaden upp till taket 50.000 kr per/person och hushåll.
- Som företagare får man vänta med skattereduktionen tills man fått kvitto på betalningen.
- Kunden måste begära ett ”särskilt meddelande” hos skattemyndigheten. Meddelandet ger den totala preliminära skattereduktionen som dittills tillgodoräknats under året och kan lämnas till företaget som ska utföra arbetet.
- Företagaren måste få in uppgifter från beställaren, till exempel personnummer, bostadsbeteckning, organisationsnummer eller motsvarande.
- Rot-arbete gäller småhus, bostadsrätt samt ägarlägenhet.
Hoppas att det här reder ut begreppen något.

onsdag 1 april 2009

Varslande Byggnads

På väg hem från årsmöte med EIO-medlemmar i Göteborg. Möts av beskedet att fackförbundet Byggnads har varslat om konflikt. Varslet kan komma att verkställas den 15 april. Byggnads har i förhandlingar sagt att man vill skapa ordning och reda bland de olika byggavtalen. Hur mycket ordning och reda blir det på den svenska arbetsmarknaden om varslet löses ut? 3.363 byggnadsarbetare kan komma att beröras på byggarbetsplatser över hela Sverige. Jag måste erkänna att jag inte trodde på ett varsel i den konjunktur som nu råder. Hur det här eventuellt påverkar el- och teleteknikbranschen är förstås svårt att säga i nuläget. Men om exempelvis snickare strejkar så brukar det dessvärre på något sätt beröra också andra yrkeskategorier på ett bygge. Fortsättning lär följa.

Mejl om blogg

Med anledning av min bloggstart igår så har jag fått en del mejl. Många hejar på, och en del är lite ifrågasättande. En person meddelade diskret att "beteckningen 'blog' emanerar från ordet weblog - det vill säga en slags dagbok på nätet". Tack för upplysningen! Det kom också en fråga från en som säger att han "undviker datorn så mycket som det går". Han undrar varför just bloggning ska vara så fantastiskt. Är det inte bättre att träffas och prata med varandra, undrar han. Jo det är nog sant, att det är bra att träffas öga mot öga. Bloggningen utesluter inte möten. Däremot är det ett suveränt komplement. Snart är Elfack i Göteborg här. Då ska jag passa på att träffa många inom branschen. Välkommen dit - du har väl anmält dig? Om inte, gör det på www.eio.se.

tisdag 31 mars 2009

Snabb kommunikation

Jag tror på snabb kommunikation. Därför startar jag nu den här bloggen. Även om jag tror på bloggen som en av flera bra kanaler för kommunikation så vet jag faktiskt inte varför det heter "blogg". Någon som har svaret...?

Hur som helst. Jag har nu jobbat som vd på Elektriska Installatörsorganisationen EIO i ett par månader, och det är mycket att sätta sig in i. Men tack vare alla kompetenta kolleger i branschen så känner jag att jag är på rätt väg. Själv strävar jag efter att ha en hyfsad helikoptersyn.

Det är viktigt att även Sveriges elinstallatörer höjer blicken något. På så vis kan EIO-företagen ta en starkare roll i framtida installationsprojekt. Inte minst vad gäller energieffektivisering. Förresten, var det någon av er som släckte ljuset i lördags kväll på ”Earth hour”?