onsdag 8 april 2009

Glädjande iver

Jag har nu besökt många EIO-föreningar ute i landet, och jag gläds åt den iver som finns att få fart på våra branschfrågor. Jag kan också konstatera att konjunkturnedgången inte drabbat vår bransch mer än någon annan, snarare tvärtom faktiskt. Möjligen med undantag av västra Sverige. En medlem sa till exempel att ”nu har det lättat något så nu kan jag vara kreativ i mina erbjudanden”. På tal om rätt väg. För några år sedan var jag med om att ta fram "Framtidsstudie 2010". Då var jag vd för EUU, Elbranschen utvecklings- och utbildningscentrum. Då kunde vi konstatera att den klassiska elinstallationsbranschen håller på att genomgå en förskjutning. Från enbart elinstallationsbransch till en mer komplex och teknikintensiv el- och teleteknikbransch. Många av EIO:s 2.600 elinstallatörer står mitt i den här förändringen. Framtiden kräver därför utbildning och utveckling i företagen. Mitt jobb på EIO är att hjälpa till med det. Så det är väl bäst att sluta blogga och börja jobba... Men jag återkommer... Glad Påsk!

Byggnads varsel kom av sig

Som de flesta redan kunnat konstatera gick det aldrig så långt med Byggnads varslande så att det hann bli konflikt i byggsektorn. Byggnads och Sveriges Byggindustrier kom till slut överens om Byggnads- och Anläggningsavtalen. Avtalet gäller till 31 mars 2010 och medför bland annat att byggnadsarbetarna får de löneökningar som avtalades 2007 för tredje avtalsåret i de av Byggnads uppsagda avtalen. Jag är förvånad över att många förhandlingar måste ske under strejkhot. Men jag är glad över att parterna till slut kom överens, eftersom det annars kunnat få konsekvenser också för EIO:s medlemsföretag och de anställda där. I dessa tider behöver branscherna lugn och ro - nu fortsätter vi arbetet med att göra Sverige elsäkert!

tisdag 7 april 2009

Den framtida staden?

Fredagen den 3 april var det stor riksfinal i tävlingen Future City på World Trade Center i Stockholm. Det är en tävling för elever i årskurs 6-9 som går ut på att designa, bygga och presentera en modell av framtidens stad. I år var det Myrsjöskolan från Nacka som vann med motiveringen: "För en genomarbetad helhetssyn på energi och miljöteknik". EIO var förstås på plats. Vi delade för andra året i rad ut EIO:s pris för bästa eltekniklösning. I år gick det priset till Gottsundaskolan i Uppsala. De kunde ta emot prissumman på 2.000 kronor med motiveringen: "Laget har tänkt utifrån de flesta existerande metoder, exempelvis vågor, vind och biogas, för att producera elenergi på ett hållbart sätt." Grattis, Linda, Alexandra, Sara, Frida och Andreas! Hoppas att ni får nytta av pengarna och att ni överväger en karriär inom eltekniken.