torsdag 14 maj 2009

ROT-avdraget klubbat i riksdagen

EIO har tillsammans med Sveriges byggorganisationer i många år drivit på för ett ROT-avdrag. Sedan igår finns nu ett politiskt beslut om ett permanent och höjt ROT-avdrag, vilket är otroligt positivt för att kunna komma till rätta med svartarbete i olika former. Ett ROT-avdrag - eller skatteavdrag för hushållsarbete - ska nu även omfatta byggtjänster i hemmet. Reformen kommer att gynna de seriösa aktörerna och därmed förbättra konkurrensen på privatmarknaden. Ett glädjande riksdagsbeslut alltså, men nu arbetar vi vidare för att komma åt de oseriösa aktörerna i den professionella sektorn. Som av en händelse var jag på ett möte på Skatteverket tillsammans med övriga inom Byggbranschen i samverkan när jag nåddes av beskedet. Vi diskuterar hur vi efter införandet av ID06, legitimationsplikt och närvaroredovisning på byggarbetsplatserna, kan gå vidare i arbetet för sunda villkor. Vi vill även att staten inför individuell skattedeklaration och möjliggör för Skatteverket att göra oanmälda arbetsplatsbesök. Framtiden får utvisa om vi lyckas.

Entreprenörer med rätt gener

Läste en intressant artikel i Dagens Nyheter, "Generna gör entreprenören". Professor Scott Shane i USA menar att många som startar nya företag inte har särskilt tydliga visioner om vad det ska leda till. "Det kan ge personlig tillfredsställelse, men är inget som driver utvecklingen framåt," säger han. Det är alltså viktigt att det är rätt sorts personer som satsar, och där spelar ärftliga faktorer en viktig roll. Vilka specifika gener som är viktigast har forskarna ännu inte lyckats ta reda på. Jag måste erkänna att jag kanske aldrig riktigt funderat på entreprenörens gensammansättning. Men jag har ju under årens lopp kunnat konstatera att somliga är mer driftiga än andra. Det här kan säkert vara något också för vår bransch att tänka på. Att fundera på vad som driver mig, sätta upp mål för verksamheten och se till att utvecklas som företagsledare är en bra start oavsett vilka gener man begåvats med. Idag torsdag är professor Shane i Stockholm för att ta emot priset Global Award for Entrepreneurship Research.

tisdag 12 maj 2009

Viktigt utveckla kompetens

Läste nyss i tidningen Avtalat - information från Elektrikernas förhandlingsavdelning - att de ”emotser ett snabbt klarläggande från EIO:s vd”. Förbundet syftar på mitt blogginlägg den 16 april med rubriken: ”Mer betalt till duktig konstnär?”. I tidningen undrar förbundsledningen om jag inlett ”ett korståg mot ATL”
Om min formulering missuppfattats är det beklagligt. Vad jag menar är helt enkelt att kompetens måste löna sig. Både för företaget och den anställde. Elektrikernas exempel med Ledande montör är mycket bra. Han eller hon är oftast mycket duktig på att planera och detaljstyra arbetet för bästa produktivitet och därför har han eller hon också bättre betalt. Jag tycker det är viktigt att branschen växer och att vi tar oss an ny teknik, en tanke som jag tror mig dela med Elektrikerna. Jag tar mig friheten att citera Jonas Wallin på Elektrikerna:
”Om vi inte tillgodogör oss nya kunskaper inom vår bransch blir vi mindre attraktiva och konkurreras ut av andra. Det är en ren självbevarelsedrift i ett teknik- och kunskapssamhälle.”
Då är det viktigt att premiera de som vill utveckla sin kompetens. Och att lönesystemen understödjer detta. Här har vi ju samsyn, antar jag, eftersom vi har ett avtal om individuella månadslöner som ska baseras på yrkeskunnighet, kvalifikation, prestation och ansvar. Jag har heller inget emot ackordssystem som vi också har avtal om. Min fundering är bara om nuvarande system alltid stöder utvecklingen att kompetens ska löna sig för både företag och anställda. Det borde vara dags att inte bara fortsätta med revideringen av ackordstidlistan - ATL - utan också att göra allvar av att uppmuntra till alternativa lösningar för prestationslöner.