fredag 8 maj 2009

Dags att summera veckan

Sitter på tåget på väg hem från Göteborg och reflekterar över veckan med Elfack och vårt Årsmöte. Lågkonjunkturen till trots, eller kanske till och med tack vare, upplever jag det som om fler och fler intresserar sig för funktioner och lösningar som stämmer med kundens värderingar och intresse. Det kan handla om allt från att spara energi och miljö till bekvämlighet och design, ja till och med status. Produkterna finns. Det kan var och en som besökt mässan lätt konstatera. Det är vår uppgift att paketera och erbjuda rätt lösning. Här återkommer jag till mitt tidigare inlägg om vikten av samarbetet i flera led i elteknikbranschen. Vi har nu efter årsmötet en nyvald styrelse i EIO med ett stort engagemang för att hjälpa medlemsföretagen att nå framgång och jag lovar att vi som arbetar på EIO kommer att prioritera dessa frågor och jobba hårt för att underlätta och synliggöra fördelarna med all teknik som vi har att erbjuda till hem, arbetsplatser och offentlig miljö.
En slitsam vecka har det varit och nu ser jag fram mot en helg med lite sol och värme.
Trevlig helg!

torsdag 7 maj 2009

Sårbarhet och säkerhet

Torsdags förmiddag och ännu en intressant och lärorik dag på Elfack i Göteborg. Håller nu på att förbereda för EIO:s årsmöte som vi anordnar på mässan. Många EIO-företag är anmälda och det ska bli intressant att ta del av deras intryck av branschens största mässa. Igår hade ett EIO ett seminarium om säkerheten i fastigheters el- och kommunikationsnät. Ett ämne i tiden. Det senaste som visar på sårbarheten hände bara för några dagar sedan då ett åsknedslag drabbade ComHems abonnenter. Vill i det här sammanhanget passa på att slå ett slag för EIO:s seminarium om sårbarheten i fibernätet som vi håller under Almedalsveckan måndagen den 29 juni kl 13-15. Bland våra inbjudna talare finns förre försvarsministern och nuvarande generaldirektören för Svenska Kraftnät Mikael Odenberg. Välkommen att träffa EIO i Almedalen.

onsdag 6 maj 2009

Upprop till samarbete!

För en stund sedan avslutade jag som moderator ett seminarium på Elfack. Titeln var "Styrsystem KNX, ELS, OEM via fas och noll eller radio?". Vi var ett 60-tal personer som alltså pratade om olika styrsystem. Min reflektion är att det egentligen inte är valet av system som är det viktiga och svåra. Det spelar faktiskt ingen roll, om man hårddrar det. Det är kundens behov som ska styra, men detta faktum verkar inte riktigt nå ut till aktörerna i branschen. Mitt förslag är därför att vi tar tag i olika samarbetsformer, där grossister men kanske framför allt leverantörer och installatörer kan diskutera hur vi tar en aktiv del för att konsumenten ska få vad konsumenten vill ha. Vi måste berätta vad för typ av bekvämligheter som branschen har att erbjuda. Exempelvis, "var är fjärrkontrollen"? Det tar man för givet när man köper en teve, stereo eller dvd-spelare. Låt oss upplysa kunden om möjlighet till fjärrkontroll av husets styrsystem.

måndag 4 maj 2009

Anpassning till verkligheten

I förra veckan överlämnade regeringen lagrådsremissen ”En ny gymnasieskola” till Lagrådet. Elteknikbranschen har fått gehör för de synpunkter som framförts i samband med utredningen av den nya gymnasieskolan. Nuvarande elprogram kommer att utvidgas med delar av det tidigare energiprogrammet - en anpassning till verkligheten! Genom nationella branschråd kommer möjligheten att påverka utbildningens innehåll att öka. Eleverna kommer att få mera tid till yrkesämnet på bekostnad av möjligheten att studera vidare; morgondagens yrkeselever tvingas läsa tekniskt basår för att komma in på högskolan. Det återstår ett antal frågetecken som ska utredas. Bland annat det fjärde året på teknikprogrammet. Branschen behöver fylla på med tekniker och ingenjörer. Skolverket kommer att få i uppdrag att utreda vilka inriktningar som ska finnas i det nya el-och energiprogrammet. Utredaren har föreslagit tre inriktningar men det kan komma att bli fler. Jag kommer att följa utvecklingen med spänning.

Välkommen till Elfack!

Nu är det dags igen att ses för att byta erfarenheter, titta på olika lösningar, se nya användbara produkter och allmänt inspireras.
Idag inleds mässan med den så kallade Rekryteringsdagen. För mig känns den extra viktig, eftersom vi som bransch just under den här dagen visar hur kul och spännande vårt yrke är för de unga. Dagens ungdomar står snart redo att ta över våra företag och utveckla dem vidare. De har nya förslag till lösningar, nya värderingar och perspektiv jämfört med oss som varit med ett tag. Det är nyttigt för hela branschen att vi ger och tar över generationsgränserna. Det är framtidens elinstallatörer vi möter idag på mässan. Passa på att lära känna dem!

Återigen, välkommen till Elfack under hela veckan. Jag själv kommer att vara där från tisdag till fredag, på torsdag har EIO årsmöte på mässan.
Du kommer väl?

Läs mer om mässan på www.elfack.com och på www.elinstallatoren.se