torsdag 2 juli 2009

Byggbranschen samverkar

Igår arrangerade fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna inom Byggbranschen i samverkan ett seminarium om svartjobbens fiende nr 1, det vill säga ID06. En välbesökt tillställning som visade att det finns politisk uppslutning bakom vår tanke om oanmälda arbetsplatsbesök från Skatteverket och individuell skatteredovisning. Både från vänsterblocket och den borgerliga sidan. Tillsammans med ID06 skulle de här åtgärderna bli en gyllene triangel mot svartarbete inom den professionella delen av byggbranschen. Josefin Brink (V) har motionerat om detta i riksdagen. Och Centerpartiets Lennart Pettersson, som också är positiv till idén, menade på seminariet att det inte borde vara omöjligt - ens i Sverige! - att dra igenom en lag om detta inom ett år. Kvarnar dras ofta långsamt i riksdagen så vi får se hur det går, men jag hoppas att det går med fart.

Motion i riksdagen?

Igår lämnade jag ön, det vill säga Gotland. Mona Sahlins tal kom inte heller det att handla om något om sårbarheten i fibernätet. Men Socialdemokraternas riksdagsledamöter Désirée Liljevall och Christina Axelsson är på hugget i frågan, och jag tror att vi snart kommer att få se en motion i riksdagen där man uppmärksammar vår fråga.

onsdag 1 juli 2009

Dåligt Maud Olofsson!

Nej, då - inget om den femte infrastrukturen och sårbarheten i de fibernät som hanterar viktiga samhällsfunktioner. Det är märkligt att näringsminister Maud Olofssons tal igår i Almedalsparken inte alls gick in på EIO:s hjärtefråga. En fråga som förstås inte bara berör EIO utan hela Sverige. Inom Centerpartiet har man dock tidigare konstaterat att tillgången till IT-kommunikation är avgörande för det moderna samhället. "Väl utbyggd informationsteknologi möjliggör för företagande och arbete i hela landet," säger man. Men alltså inte heller här någon viljeinriktning för samordning i det politiska etablissemanget för att få bukt med sårbarheten i näten. Varför inte ta ett initiativ till det, Maud? Jag kommer just från IT & Telekomföretagens seminarium där man släppte rapporten "Färdplan för tillväxt och välfärd - en uppdaterad IT-politik". Där ger man förslag om hur IT och kommunikationsteknik kan bidra till att ta Sverige ur krisen, skapa nya jobb och ekonomisk tillväxt. Nog så viktigt naturligtvis, och synnerligen lovvärt. Men inte heller här finns aspekten om sårbarheten, även om rapporten konstaterar att staten inte kan fortsätta "blunda för ansvaret att säkerställa den kontinuerliga anpassningen av infrastrukturen för elektroniska kommunikationer". Men jag menar att med krav på kontinuitet följer även krav på samordning av marknadens aktörer för att minska sårbarheten i bredbandsnäten. Roligt att konstatera på seminariet var att de inbjudna riksdagsledamöterna Désirée Liljevall (S) och Eliza Roszkowska Öberg (M) med en mun frågade : "Varför finns inget om sårbarhetsaspekten i rapporten?"

tisdag 30 juni 2009

Bygga med luftskepp?

Ytterligare ett nedslag bland alla seminarier. Sveriges Byggindustrier pratade om detta idag. Och det är inte så otroligt som det låter att använda luftskepp på byggen. Kul idé! Läs mer här.

Mycket eljobb i miljonprogrammen

För en stund sedan avslutade TMF, Trä- och Möbelindustriförbundet ett intressant seminarium som jag bevistade. Då släpptes även undersökningen "Miljonprogrammet 2015 - en rapport om den nya bostadsbristen". TMF:s vd Leif G Gustafsson menar att trångboddheten har gjort comeback i Sverige. 700.000 hushåll är trångbodda idag, och byggandet måste därför komma igång, konstaterar han. Dessutom lyfter han fram energiläckaget i de här områdena som en viktig faktor till förändringar. Leif säger att Sverige behöver ett nytt miljonprogram 2015. Med det menar han både nytt bostadsbyggande och renovering av befintligt miljonprogram. Inom EIO vet vi att en renovering av miljonprogrammet ger våra el- och teleföretagare mycket arbete med utbyte av elkablar med mera med mera. Dessutom är det ur elsäkerhetssynpunkt viktigt att byta elkablar i dessa områden, då de ju nu börjar få bortåt 40-50 år på nacken. Jag ser fram emot att renoveringen sätter igång. Snart. Nu vidare till nästa evenemang. Och Maud Olofssons tal börjar närma sig...

Hoppas att du vinner nästa år, Björn!

Så blev det då Allan Larsson som blev Årets lobbyist. Han har arbetat för att Sverige och Lund skulle få det europeiska neutronforskningsinstitutet ESS. Och det lyckades han strålande med. Svartjobbens fiende nr 1, Mr. Björn Wellhagen har inom Byggbranschen i samverkan lobbat hårt för ett införande av ROT-avdraget. Björn var en av de nominerade till priset, men tyvärr gick utmärkelsen hans näsa förbi. Jag önskar dig lycka till nästa år, Björn! I sådana här sammanhang är det ju ofta de spektakulära projekten som premieras, och det är väl knappast något fel i det. Ett införande av ROT-avdraget är förstås i mina ögon nog så spektakulärt eftersom jag vet hur mycket arbete som det inneburit för Björn och många kolleger inom branschen. Också mot bakgrund av att ett ROT-avdrag i kombination med andra insatser mot svartarbete sparar statskassan miljarder på sikt.

måndag 29 juni 2009

Middagstankar från Almedalen

Inget om den femte infrastrukturen i Almedalsparken i kväll heller. Tydligen har inte Jan Björklund insett behovet av att vi kommer tillrätta med sårbarheten i bredbandsnätet. Idag pustar vi ut efter EIO:s seminarium, som behandlade just hoten i den femte infrastrukturen. Jag törs nu påstå att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen, Kommunikationsmyndigheten PTS och förre försvarsministern Mikael Odenberg i många stycken delar EIO:s syn på den dåliga säkerheten i näten. Odenberg gick i vårt seminarium till och med så långt att han menade att det ibland är rena "vilda västern-metoder" i bredbandsutbyggnaden. Mot bakgrund av bland annat detta har jag idag tagit kontakt med riksdagens försvarsutskott med ett förslag om ett utskottsöverskridande samarbete i frågan. Mer information kommer.

Reflektion från mingel

I går kväll träffade vi 14 bransch- och arbetsgivarorganisationer inom Svensk Byggnäring politiker och andra beslutsfattare på en tillställning i Svenskt Näringslivs lokaler i Visby. Intressant att notera är att vi alla tämligen entydigt, trots branschtillhörighet, vill så lika vad gäller renoveringen av miljonprogrammet. Vår inbjudne talare Sven Göthe från Riksantikvarieämbetet menade dessutom att kulturarvsbranschen och byggbranschen har flera gemensamma intressen i utvecklingen mot ett långsiktigt hållbart samhälle. Som exempel nämnde han upprustningen av miljonprogrammet där han menade att behovet av ny teknik och energieffektivisering måste förenas med kulturarvsarbetet. Jag har aldrig tänkt på just Riksantikvarieämbetet ur miljonprogramsperspektiv, men Sven Göthe har ju rätt!

....och inget om den femte infrastrukturen

Idag måndag drar vi igång vårt EIO-seminarium som vi kallar "Boten mot hoten - så säkras fibernäten i Sveriges nya infrastruktur". Mot bakgrund av just det stora hoten mot fibernäten så är ytterligare en reflektion, efter att ha lyssnat på Lars Ohlys inledningstal i Almedalen, att det är tråkigt och rent av märkligt att Ohly inte nämnde något om vikten av alla de samhällsfunktioner som hanteras med internettjänster. Möjligen inser han hur viktigt det är och kommer till vårt seminarium. Hur som helst, jag hoppas på många intresserade besökare, och jag är nyfiken på vad vår inbjudne gästtalare förre försvarsministern Mikael Odenberg har att säga i ämnet.

söndag 28 juni 2009

Bra tillsyn men inget förstatligande!

Efter ett par timmar i Almedalen och en träff med Svensk Byggnäring, så har jag nu också hört mitt första tal på plats i Almedalsparken. Lars Ohly talade bland annat om att skattebetalarna har rätt till stabila banker. Jag kan väl erkänna att det knappast är Vänsterpartiet som jag anser vara det mest företagarvänliga och progressiva partiet, med de rätta idéerna för en positiv utveckling av EIO:s medlemsföretag. Men visst har han rätt i att det behövs stabila banker i Sverige. Lars Ohly menar att det inte är hållbart att staten "passivt ska täcka finansbolagens förluster en gång till". Jag håller även med om att vi måste göra allt för att undvika det. Jag är dock tveksam till att Ohlys idé med ökat statligt ägande är lösningen. Däremot är det rimligt med vissa regleringar och bra tillsyn av finansmarknaden. Jag är medveten om att jag inte har den totala lösningen på det här problemet, men en strävan mot förstatligade banker känns inte bra. Historien visar att det inte är ett bra grepp. Hur som helst, nu har Ohly satt punkt i talet. Och min nästa punkt på dagordningen här i Visby är ett mingel med byggnäringens aktörer, journalister, politiker och beslutsfattare. Där ska vi inom Svensk Byggnäring prata om hur vi vill sätta fart på Sverige genom exempelvis ökat byggande, och förstås hur EIO:s medlemsföretag ska vara delaktigt i detta. Jag återkommer med en rapport därifrån!