fredag 16 april 2010

Trendspaning

I början av veckan besökte jag mässan Light+Building under några dagar. Det som var mest slående var att LED nu har slagit igenom och verkar vara implementerad hos de flesta armaturtillverkarna – både etablerade och nya tillverkare. LED är kanske inte den bästa tekniken för all slags belysning ännu, men är väldigt effektiv ur energibesparingssynpunkt.
Det är också tydligt att KNX som system för fastigheter dominerar. Vi på EIO jobbar för fullt med det här hemma i Sverige, att lyfta fram fördelarna med kommunicerande anläggningar som till exempel KNX. Det gynnar både våra kunder som får bättre lösningar i sina hem och offentliga miljöer, det gynnar vår egen bransch då det troligtvis ger mer affärer och sist – men inte minst – gynnas miljön genom att vi sparar energi!
Lyckligtvis åkte jag hem innan askmolnet nått Sverige för att fortsätta med årets avtalsrörelse där bland annat frågan om ny teknik står högt på dagordningen. Det är mycket hög tid att anpassa Installationsavtalet till dessa typer av installationer och uppdrag. Annars tar den marknaden andra vägar. Tyvärr står avtalsförhandlingarna med Elektrikerna just nu och stampar eftersom de inte nöjer sig med löneökningar i nivå med vad industrin och byggbranschen gjort upp om.