fredag 4 december 2009

Du glömde säkerheten i näten, Thorstensson!

Nyligen presenterade infrastrukturminister Åsa Torstensson, regeringens bredbandsstrategi. Hennes viktigaste budskap var att 90 procent av hushållen ska ha 100 Mbit/s år 2020. Detta är ett bra initiativ som EIO ser positivt på. Men Thorstensson fokuserade enbart på tillgången, och glömde helt bort att berätta hur hon ska säkerställa säkerheten i utbyggnaden, och i de befintliga näten.

Varför krävs ingen certifiering? Jag saknar nationella normer och krav för hur en fiber/kopparinstallation ska utföras, så att beställare och leverantörer gör på samma sätt.
Jag har länge krävt att Försvarsutskottet i riksdagen tar ett initiativ kring frågan. Även utskotten för trafik-, närings- och socialfrågor är delaktiga.

Jag kommer gärna och förklarar problembilden och lösningen igen. För det är bara genom gemensamma regler för branschen som det skapas en rimlig säkerhetsnivå för samhällsviktiga funktioner i våra bredband.

måndag 30 november 2009

Ett typiskt uppdrag för elteknikbranschen?

Skanska ska lysa upp tillvaron i England tillsammans med ett brittiskt bolag, John Laing. De ska ansvara för drift, underhåll och utveckling av belysningen i staden Surrey. De har fått ett kontrakt på 25 år, och får 970 miljoner kronor för det.
Det är ytterligare ett bevis på att marknaden är i stark förändring. Vem vet, kanske någon kommun i Sverige umgås med motsvarande tankar.

Och……visst är det ett uppdrag för elteknikbranschen?