fredag 11 december 2009

Energieffektivisera miljonprogrammet

På FN:s klimatmöte i Köpenhamn pågår förhandlingar både dag och natt för att ro något vettigt beslut i hamn. Osannolikt höga förhoppningar finns på vad slutdokumentet borde innehålla. Man pratar om framtiden, såklart, men det finns saker att göra redan nu. Vi måste använda våra resurser smartare.
Energismarta hus produceras, men inte i den takt som behövs för att nå några klimatmål. Det byggs helt enkelt inte tillräckligt mycket nytt. Därför måste det komma fram incitament för att energieffektivisera befintlig bebyggelse.

Varför inte skattemässigt via energiskatten premiera ägare av energieffektiva fastigheter till exempel? Eller ännu bättre, straffa de som inte genomför åtgärder och använd den miljöavgiften till en investeringsfond som kan användas att med attraktiv ränta finansiera åtgärder som föreslås i samband med energideklarationer.

Det är vår uppgift att visa på vilka åtgärder som är möjliga att göra men det måste också finnas reella möjligheter till finansiering av de lite mer omfattande insatserna.