måndag 22 februari 2010

BI och Byggnads på väg mot ett modernt avtal

Den 11 februari tog Sveriges Byggindustrier (BI) emot Byggnads avtalsförslag inför avtalsförhandlingarna. BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind, som kommer att överlämna BI:s avtalskrav i början av mars, konstaterar att förutsättningarna är goda för att parterna ska kunna träffa överenskommelse om ett nytt modernt Byggavtal som medför ordning och reda i avtalsförhållandet.
Det ska bli intressant att följa hur dessa och andra avtalsområden får bäring på våra egna avtalsförhandlingar för ett nytt installationsavtal. För EIO:s del pågår förstås förhandlingarna för fullt, och vi har träffat Svenska Elektrikerförbundet två gånger hittills. Vi har många ytterligare förhandlingstillfällen utsatta. Vi har gått igenom respektive sidas avtalskrav lite närmare. Det står helt klart att Elektrikerförbundet följer LO:s plattform - särskilt i fråga om lönekrav, begränsningar för företagen att hyra in personal och underentreprenörer när någon är uppsagd och har företrädesrätt till återanställning. I princip vill Elektrikerförbundet inte heller ha några visstidsanställningar. Därutöver har förbundet en rad egna krav.
Från EIO:s sida har vi noga beskrivit våra intentioner när det gäller kompetensen och rekrytering för framtiden och förväntningar på modernisering av avtalet så att vi kan jobba med nya teknikområden. Vi har också förklarat behoven av att ta tag i utvecklingen av månadslönen, bland annat genom att den får mer genomslag vid ackordsarbete, och möjligheter att anpassa prestationslöner efter lokala förhållanden.

Som sagt, nu börjar de reella överläggningarna och jag hoppas att de leder till ett avtal som sätter fart på utvecklingen av vår bransch.