fredag 19 mars 2010

Förvånande utspel från elektrikerfacket

Idag den 19 mars publiceras en artikel på debattsidan i Dagens Industri. Vi frågar oss varför elektriker som inte är med i facket ska betala facklig avgift. Elektrikerförbundet har stämt fem EIO-företagare för att de inte betalat så kallade kontrollavgifter till facket – trots att kontrollavgifterna bryter mot Europakonventionen mot de mänskliga rättigheterna och därmed svensk lag. Jag är förvånad och tycker att det är beklagligt att elektrikerfacket väljer att jaga EIO-företagare och därmed alla de som inte arbetar på ackord och inte är med i facket.

Läs hela debattartikeln på vår hemsida

3 kommentarer:

  1. Facket är som vanligt ute och cyklar. Jag lämnade facket för 5 år sedan och det är bland det bästa jag gjort. Fackens handlingsutrymme borde starkt begränsas i dagens Sverige.

    SvaraRadera
  2. Varför nämner du inte att det fans en avgift före 1977 som arbetsgivarna betalade in SEF?
    Vi fick sedan 1977 en höjning på mer än 0,5% utöver avtalet för att kontrllavgiften ska stå på lönespecarna.
    Kontroll avgiften på 0,5% ska gå till att förnya priserna i Ackordslistan, utbilda och kontrolera ackord. Att Byggnads fick problem berodde på att de inte höllisär kontrollavgiftspengarna från övrig ekonomi.
    Kontrollavgiften i sig är inget brott mot de mänskliga rättigheterna.
    Det fins 3 sorters löngner löngn förbannad löngn och statestik vilken har du andvänt här?

    SvaraRadera
  3. Bäste Anonym
    Visst är det riktigt att det fanns ackordskontrollavgift redan före 1977. Det var då en avgift som arbetsgivaren drog av från ackordsöverskottet - inte tidlönen - och betalades till respektive lokalavdelning för ackordskontrollen. Avgiftens storlek bestämdes av avdelningen och var nog betydligt högre än 0,5 % just för att den drogs från överskottet. En del av problemet just nu är att pengarna inte dras från ackordsöverskottet utan från månadslönen oavsett om man jobbar på ackord eller inte

    Det som Europadomstolen sagt om granskningsarvodet för Byggnads är inte att det i alla lägen är olagligt. Men pengarna ska inte gå till allmän facklig verksamhet och det måste vara klart och tydligt - även för den som står utanför facket - hur pengarna används. Transparens i systemet krävs alltså. Vad som menas med allmän facklig verksamhet går väl att diskutera - jag är ingen expert på det. Men det som du säger om utbildning och att ta fram nya priser är för mig just allmän facklig verksamhet. Att kontrollera att en ackordssedel är rätt - att den anställde får rätt lön - det är däremot en annan sak.

    Idag är det definitivt inte klart utåt hur alla de pengar används som elarbetsgivarna drar av från lönen för de som jobbar under installationsavtalet som kontrollavgift och om avgiften används för allmän facklig verksamhet. Därför är avgiften inte heller förenligt med Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

    Nu har Elektrikerförbundet - observera inte EIO - dragit saken till domstol och då kommer vi alla att så småningom få även vår kontrollavgift rättsligen prövad.

    Jan Siezing

    SvaraRadera