onsdag 17 mars 2010

"The bottom is nådd"!

Byggkonjunkturen har nu nått botten och en återhämtning har inletts. Men för elteknikbranschen dröjer det till mitten eller slutet av nästa år innan investeringarna vänder uppåt. Förra året minskade marknaden för elinstallationer med hela 7,5 miljarder.

Konjunkturnedgången har lett till hårdare konkurrens och en ökad prispress för våra företag. Fortsatta kreditsvårigheter, restriktivare banker och på sikt höjda räntenivåer kan också leda till att planerade projekt skjuts på framtiden. Risken är att beställare får svårt att betala, eller ännu värre, att de riskerar att gå i konkurs. Det mesta tyder nu på att botten är nådd och att en vändning för branschen kommer.

Det är inom området energieffektivisering och tele/säkerhetsområdet som elteknikföretagen kan förvänta sig de största marknadsmöjligheterna. Det är områden där vi kan förvänta oss konkurrens från andra aktörer. Därför är det angeläget att nå en överenskommelse, som utvecklar branschen, i de pågående avtalsförhandlingarna med Elektrikerförbundet.

Läs hela vår konjunkturrapport på www.eio.se

1 kommentar:

  1. Det är också viktigt att se till att ha en uppdaterad kompetens i de tillväxtområden som finns. Energiområdet innehåller flera olika komponenter, EUU erbjuder redan idag uppdaterade kurser i energibesparing och belysningsteknik. Snart introducerar vi en helt ny kur om installation av småskalig elproduktion.

    Det är viktigt att branschföretagen tar denna marknad annars gör någon annan det.

    SvaraRadera