lördag 21 november 2009

Tänker inte ungdomar nuförtiden?

Juristutbildningen är en av de absolut mest sökta av vårens utbildningar trots att framtidsutsikten ser kärv ut. Blivande civil- och högskoleingenjörer samt gymnasielärare i yrkesämnen har däremot goda möjlighet till jobb men få har sökt till vårterminens start. Om fem år är chansen att få jobb som jurist medelstor, inom tio är det enligt arbetsförmedlingens prognoser mycket svårt.
Kan det verkligen vara så att dagens ungdomar inte fattar? Jag tror inte det. Ett av de stora problemen är att skolorna inte anpassar sin marknadsföring efter dagens värderingar bland ungdomar. Jag tror de flesta ungdomar väljer yrke efter vad de är intresserade av. Då är det skolans och branschens jobb att visa att elteknikbranschen inte består av opålitliga hantverkare med machokultur i byggbodar. Det är istället en kunskapsbransch som allt oftare kräver högskoleutbildning och med mycket ljusa framtidsutsikter.

4 kommentarer:

  1. Jag tror dock ocksa att man maste visa pa vilken potential lönepotential man kan få under sin karriär. En framgångsrik jurist tjänar med största sannolikhet mer pengar än en framgångsrik elektriker i dagens Sverige. Men det betyder inte att de tjänar dåligt, och jag tror att detta är något man måste visa när man rekryterar, plus hur utvecklingen i ens karriär går framåt. Dvs så att man inte gör samma sak om 20 år som man gjorde när man gick ur skolan.

    / Marcus

    SvaraRadera
  2. Skolornas marknadsföring kan säkert bli bättre. Där finns säkert mer att önska. Tror dock att svaret finns i att vi i branschen inte tillräckligt gjort vår hemläxa. Vårt arbete kring yrkes- och fortbildning måste få en positiv knuff av både EIO och SEF. Just nu präglas arbete av en frapperande passivitet. Vi har något som en del branscher bara vågar drömma om. Ta vara på det!

    SvaraRadera
  3. Hoppas då att EIO gör sitt för att få ungdomarnas intresse riktat mot branchen. Att dumförklara ungdomar som grupp är en bra början, men det räcker inte.

    SvaraRadera
  4. Du har så rätt Markus. EIO har ett stort ansvar att visa på möjligheter inom Elteknikbranschen. Det arbetet har vi påbörjat och jag hoppas verkligen att det kommer att märkas. Med den teknikutveckling som är, och det fokus på energieffektivisering som finns,kommer det att finnas många intressanta yrken med ljusa framtidsutsikter i branschen.
    Vad jag menar är att också skolorna måste ta sin del av ansvaret i sin marknadsföring och rådgivning.

    SvaraRadera