fredag 24 april 2009

Skärpt men segt

"Sega gubbar?" är Statskontorets titel på uppföljaren av Byggkommissionens betänkande ”Skärpning gubbar!” från 2002 som handlade om konkurrens, kvalitet, kostnader och kompetens i byggsektorn. Titeln anspelar naturligtvis på att branschen inte anses vara särskilt förändringsbenägen och att många problemområden består och i vissa fall försämrats. Rapporten "Sega gubbar?" pekar på några åtgärder som man anser att branschen själv kan påverka.
- Ökat kundfokus och effektiva arbetsprocesser för att öka trycket på omvandling
- Satsning på kompetensutveckling, erfarenhetsåterföring och utveckling
- Få till stånd en mer attraktiv arbetsmarknad
- Överbrygga motsättningar mellan arbetsmarknadens parter för ett konstruktivt samarbete
Med tillfredställelse konstaterar jag att samtliga dessa förslag till åtgärder ingår i de prioriterade områden som vi på EIO intensifierat arbetet med.

2 kommentarer:

  1. Eftersom titeln handlar om män, kan det inte vara så att kvotering av ett antal kvinnor kan vara nödvändigt att få in i branschen? Under entid, bara för att få in tänket att välja en kvinna istället för en man?

    / anonym

    SvaraRadera
  2. Branschen skulle absolut må bra av fler kvinnor men jag tror inte kvotering skulle fungera. Problemet är ju att det är för få kvinnor som söker sig till branschen. Här måste vi bli bättre både som arbetsgivare och arbetskamrater. En viktig uppgift är också att visa på alla möjligheter och karriärer redan i grundskolan för att stimulera fler tjejer att söka sig till våra yrken. En av de bästa projektledare jag träffat i elteknikbranschen var tjej!

    SvaraRadera