torsdag 16 april 2009

Mer betalt till duktig konstnär?

Det är ganska självklart att man betalar mer för en duktig konstnär än för en mindre duktig konstnär. Men det här synsättet har inte fått fotfäste i hantverksbranscherna vilket är ett stort problem. Jag tror att yrkesstoltheten tyvärr brister idag, av flera olika skäl. Ett kontroversiellt område är lönesystemet, där den enskilda elektrikern kan få betalt efter hur mycket materiel han gör av med. Det har ingenting med kvalitet eller funktion att göra. Det gäller snarare att ta betalt för kompetens, och att ta olika betalt för olika typer av tjänster. Det är också viktigt att skapa förståelse för vad det egentligen är som genererar pengar i ett företag. Den här ekonomiska förståelsen måste finnas på alla nivåer i företaget. Den enskilda servicekillen måste förstå att för varje gång han säljer en ny tjänst eller hittar en funktion som kunden inte har så genererar det pengar till företaget som han sedan får ut i lön. Projektledare, ekonomer, säljare och företagsledare måste lära sig samma sak, men med större pengar. Jag rekommenderar läsning av EIO:s företagshandbok. Du hittar också annan intressant information på Elförlaget.

2 kommentarer:

  1. Äntligen nån som vågar ta bladet ur munnen i denna fråga. Det går nästan alltid åt mer kabel etc för montören än vad företaget har köpt till projektet. Skumt........

    SvaraRadera
  2. Vad är detta för dravel?

    Det är klart att elektrikerna vet att de säljer tjänster och produkter och det finns en stor yrkesstolthet i detta yrke.
    Elektrikerna i ett elinstallationsföretag ÄR FÖRETAGET!! Varje elektriker är nästan som ett enmansföretag i firman. Man håller koll på ÄTA material mm. Fakturor skickar man till företaget i form av ATL-listor.

    Klimatet på marknaden är som det är, allt handlar endast om pengar. Inte minst märks detta från företagens sida, här premieras verkligen inte ett bättre resultat om det tar längre tid. Det har ingenting med kvalitet eller funktion att göra.

    SvaraRadera