onsdag 2 februari 2011

Fiberbrott

I helgen blev stora delar av Västerbotten och Norrbotten utan mobiltelefoni efter att en fiberkabel klippts av utanför Luleå. Jag har länge efterlyst ett initiativ från riksdagen för att få en tydligare bild av ansvarsfördelningen i frågan kring den så kallade femte infrastrukturen, det vill säga de fibernät som hanterar allt fler viktiga samhällsfunktioner. Det är försvarsutskottet som har huvudansvaret för Sveriges krisberedskap, men även utskotten för trafik-, närings- och socialfrågor är delaktiga. Här borde försvarsutskottet ta initiativ till att skapa samverkan inom det här viktiga området.

EIO har länge pekat på riskerna med att det inte finns några kompetenskrav för de personer som installerar och förvaltar så viktiga funktioner, till skillnad mot för starkströmsinstallationer där det upplevs som självklart med lagar och förordningar för att garantera säkerhet och tillgänglighet. EIO har i flera år, bland annat genom seminarier i Almedalen, pekat på problemet och faran med att marknaden för installationer och underhåll av kablar för data- och telekommunikation är helt oreglerad
Det är inte lagstiftning vi är ute efter. Men jag efterlyser ett gemensamt ramverk för alla aktörer på marknaden. På så sätt kanske vi undviker ett betydligt värre scenario än det i Norrbotten och Västerbotten, även om det var illa nog för de som drabbades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar