måndag 10 januari 2011

Korrupta Sverige

Varje år förlorar vi tillsammans 66 miljarder på grund av svartarbete. Eller 15 000 kronor per sysselsatt på arbetsmarknaden om man så vill.Sverige fortsätter att sjunka i Transparency Internationals index över korruptionen i världen år 2010. Sverige har på bara ett par år gått från en förstaplats till en fjärdeplats. Korruptionen i Sverige ökar alltså och detta hot behöver tas på betydligt större allvar än hittills, inte minst av affärs- och konkurrensskäl. Den svenska bygg- och installationsbranschen kan vi vara stolta över. Kvalitén är hög, företagen kompetenta arbetsmiljön är bra. Men svartarbete och oseriösa aktörer solkar ner vårt rykte och förstör för de hederliga och duktiga företagen. Byggherrarna som handlar upp och beställer konsult- och entreprenadtjänster till stora ekonomiska värden, har ett särskilt ansvar att deras olika investeringsprojekt kännetecknas av professionalism och etiska värden.På den privata marknaden har under föregående år 62 975 företag utfört ROT-arbeten åt drygt 870 000 personer och Skatteverket betalade ut 13,1 miljarder kronor i skattereduktion för ROT. Det är ett mycket bra resultat och ett effektivt sätt att bekämpa svartarbete på privatmarknaden..Men det räcker inte. Skatteverket kan göra mer med till exempel oanmälda arbetsplatsbesök och individuella skattekonton. Vi har tagit vårt ansvar med legitimation och närvaroregistrering av de som är på en arbetsplats via id06. Alla i branschen måste också fortsätta att med kraft bekämpa och beivra beteenden som innebär brott mot branschens etiska regler och till och med direkta olagligheter. Därför har vi också etablerat Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd.
Det går att göra ännu mer! Vi behöver arbeta med utbildning, information och opinionsbildning för att förändra kulturer och attityder. Vi startar nu inom Samhällsbyggnadssektorn attitydkampanjen Ren Byggbransch.nu som vänder sig till den som jobbar i byggbranschen eller tänker sig en framtid som byggare. Den vänder sig också till alla som köper eller säljer bygg- och installationstjänster i någon form. Finns det inte någon som är intresserad att köpa svarta tjänster finns det heller inga svartjobbare.

1 kommentar:

  1. Mycket intressant artikel. Jag har en lite annorlunda erfarenhet... de svartjobbare jag snubblat över har haft en mycket hög etik, arbetsmoral och kvalitet. Jag vill inte riktigt ge samma höga betyg till vitjobbarna, så utbildning i dessa fundamentala saker är nog inte fel.

    När det gäller etik, det händer t ex inte att en svartjobbare tar 438 kr (150 spänn i fackhandeln) för ett vanligt eluttag, något som tillhör vanligheterna bland vitjobbarna. När det gäller att hålla tider, inte komma försent eller helt utebli och möta upp deadlines ligger också svartjobbarna i tätposition.

    Så visst, det behövs nog en hel del utbildning här.

    ps. talar av egna erfarenheter, andra får gärna krossa min uppfattning med mer fakta.

    SvaraRadera