tisdag 4 maj 2010

Är det här förhandling?

Jag började på jobbet som vd för EIO i tron att elteknikbranschens parter skulle kunna samarbeta aktivt för att utveckla branschen. Jag känner att EIO är på rätt väg, men jag är oerhört besviken på Elektrikerförbundet. Jag måste erkänna att jag möjligen var lite naiv men jag grundade min inställning på vår gemensamma framtidsstudie som tydligt pekade ut ett antal utvecklingsområden. Aldrig trodde jag efter att genom åren utvecklat ett bra samarbete med elektrikerfackets ledning att vi skulle hamna i den rävsax vi nu sitter i: att förhandla fram ett kollektivavtal under hot om en av de mest gigantiska strejkerna i modern tid för vår bransch. Vem vinner något bra på att förhandla under strejkhot? Elektrikerförbundet är det enda fackförbund som vill ha mer än alla andra. Exempelvis Byggnads och Metall har följt den lönenorm på ungefär 3,5 procent som den konkurrensutsatta industrin har kommit överens om. Men det räcker inte för Elektrikerförbundet som kräver åtskilligt mer. Det här är förstås en av de större stötestenarna i förhandlingarna just nu, men jag hoppas att de tillsatta medlarna hjälper oss att komma i mål med ett avtal innan strejken bryter ut den 10 maj. Överdriven retorik från facket och hot om storstrejk hjälper knappast den processen.

11 kommentarer:

  1. Elektrikernas bud ligger på samma nivå som Pappers erbjöds. Allt annat är retorik från EIO. Det är däremot beklämmande att inte EIO kan erbjuda alla elektriker samma möjligheter som på andra arbetsplatser att förena arbete och familjeliv. Detta är helt omodernt.

    En strejk är tyvärr nödvändig när EIO vägrar att förhandla på ett konstruktivt sätt. Det är nästan som om EIO önskar ha konflikt vid varje avtalsrörelse. EIO borde göra som EFA - sluta avtal.

    SvaraRadera
  2. Bäste Anonym
    Det är inte min uppfattning att summan av Elektrikernas kravlista ligger på samma nivå som Pappers. Det är ingen retorik, bara matematik. Jag vet inte vad du menar med att förena arbete och familjeliv men antar att du syftar på att installationer inte alltid sker på hemorten. Att resa ingår i jobbet, det hör liksom till sakens natur att man måste jobba där jobben finns. På samma sätt som för många andra yrkesgrupper. Att det sedan finns tillfällen i livet där man har svårare att resa på traktamentsjobb är inget konstigt och självklart tar en god arbetsgivare hänsyn till det i sin planering. Detta är inget problem i branschen, något som elektrikerförbundet vid ett flertal tillfällen bekräftat. Trots det har vi ändå föreslagit ett antal skrivningar om hur det bör gå till när någon har förhinder av familjeskäl.
    Sedan vill jag bara påminna om att det är Elektrikerförbundet som varslat om en gigantisk strejk och det förstår nog var och en att man inte gör om kraven, som du skriver, ligger i nivå med till exempel Pappers.

    SvaraRadera
  3. Jag läste i Sundsvalls Tidning idag, att elektrikerna har strejkat 22 gånger sedan 1993. Knasig taktik av ett förbund med medlemmar som tjänar mest inom LO. Nu gäller tydligen kravet att en resemontör eller vad det heter ska få rätt att stanna hemma från jobb på annan ort om man är småbarnsförälder. Hur knas är inte det? Har man ett resejobb så får man väl finna sig i det och planera därefter. Själv jobbar jag som undersköterska med en lön på kanske 10.000 kronor mindre än en elektriker. Trots det klarar jag av att pendla till jobb på annan ort och lämna och hämta barn på dagis. Sluta tramsa, sluta strejka och ägna er åt väsentligheter istället. Heja, Janne!

    SvaraRadera
  4. Lycka till med förhandlingarna! Det finns ingen anledning för elektrikerna att börja strejka på måndag.

    SvaraRadera
  5. Varför kan inte EIO nöja sig med det avtal som EFA godtog? EFA har insett värdet av att även elektriker ska ha rätt till ett familjeliv. Vad är det för fel på skrivningarna i det avtalet?

    Hoppas att EIO inte låter en strejk gå i gång bara för att EIO inte vill erbjuda Elektrikerna samma villkor som EFA erbjudit. EIO borde sluta vara Svenskt Näringslivs största bråkstake.

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym
    Som jag sa i tidigare replik så är resor inget problem i branschen. Det hanteras mycket smidigt med hänsyn till olika familjesituationer. Ändå har vi föreslagit ett antal skrivningar om hur det bör gå till när någon har förhinder av familjeskäl.
    Huruvida vi är en bråkstake eller ej får väl andra bedöma men faktum är ju att Elektrikerförbundet, som ett av få förbund i årets avtalsrörelse, just lagt en lång konflikt med EFA till handlingarna för att nu varsla om en gigantisk strejk mot EIOs medlemsföretag.

    SvaraRadera
  7. Elektrikerna lär aldrig aceptera ett avtal på en lägre nivå än Byggnads avtal. Jag har själv hört Tomas Carlsson (ordförande EIO) beskriva elektrikerna som Adeln på byggena....
    En elektriker med anställning i Skåne kan inte neka att åka till ett bygge i Norrland utan att riskera sin anställning. Det kan bli svårt att hämta på dagis då! Hur ofta tycker Janne att en Elektriker på res jobb skall få rätt att träffa sin familj? Varje helg? Varannan? Storhelger? Till undersköteskan som tjänar 13900kr i månaden (10000kr under min lön) kan jag bara säga att du absolut förtjänar en högre lön och Elektrikerna säkert ställer upp på sympati åtgärder med förbund som Komunal eller Sjuksköterskefacket, det vore inte första gången. Det finns ingen som vinner på en strejk men om ni tror att vi kommer att lägga oss platt för era krav så tror ni fel!
    Varför måste företagen och förbundet fölora stora summor innan N-EIO börjar förhandla?
    Skärp er! Hälsningar från en av rädsla för reprisalier anonym Elektriker och småbarns förälder.

    SvaraRadera
  8. Man blir mörkrädd när man läser på SEF:s hemsida.

    Ytterligare lite färska börsnyheter:

    • Gratisaktier klipp för chefen.
    • Astra Zeneca – bra bit över förväntan
    • IT-bolagen ser ljusning
    • Statoils vinst högre än väntat
    • Sandvik överraskar med rejäl vinst
    • Pfizer överraskande prognoser
    • Bättre än väntat av SBAB

    Vad har detta med elektrikernas löner att göra.
    Inte f.. sänker de lönen när de går dåligt.
    Det är hela tiden pajkastning på låg nivå.

    SvaraRadera
  9. om eio krånglar så kör vi igång konflikten och då blir det fan i mig tuffa tag, säger elektrikernas förhandlingschef på deras hemsida. du snackar om överdriven retorik, det här är väl verkligen ett bra exempel på det? tror han att det är sånt som montörerna vill höra? har fackets ledning verkligen sina medlemmars förtroende? dom ger en bild av det på sin hemsida, men jag tror att om montörerna själva fick välja, då skulle dom inte gå ut i strejk. men det är klart, prat om strejk är väl ett försök för fackledningen att göra skäl för medlemmarnas höga fackföreningsavgift.

    SvaraRadera
  10. Till dig Anonym som undrar hur ofta en elektriker ska få träffa sin familj är det enklast att hänvisa till nuvarande avtal där det finns tydligt reglerat.
    I nuvarande avtal har man rätt till fri hemresa varje helg utom den första helgen man är borta vare sig man är småbarnsförälder eller inte. Vi har inte föreslagit någon förändring av det.
    Det är riktigt att man som elektriker är skyldig att resa till platsen där en installation ska utföras. Konstigt vore det ju annars. Det innebär inte att man som företag skickar vem som helst utan att kolla dennes förutsättningar. Jag känner inte till en enda förhandling eller tvist kring detta. Vi är ändå beredda till skrivningar om hur det bör gå till när någon har förhinder av familjeskäl.
    Det är inte där problemet sitter. Problemet är att Elektriker förbundet vill ha mer av allt, mer än alla andra förbund fått i årets avtalsrörelse.

    SvaraRadera
  11. Hej Anonym som undra om förbundet har sina medlemmar förtroende bakom sig. ABSOLUT har dom det! Dock tycker den del att vi kräver för lite i våra avtalsrörelse och anser vi har på tok för dårlig arbetstidförkortning gemfört med andra förbund och byggnads ligger före oss lönemessigt.
    Att våra företag gått så pass bra även i detta läge är ett bevis på att det finns löne utrymme för oss och inte bara för redan välbetalda arbetsgivare.

    SvaraRadera